Car Reviews

Audi R8 V10 Plus – най-бързото серийно Audi на всички времена!

quattroberry5007 views

Audi R8 – винаги ми се е струвала като суперколата от бъдещето, така недостъпна и недостижима. Въпреки това, когато преследваш мечтите си и не те е страх да се целиш високо, рано или късно постигаш целта си. Щастлива съм да споделя, че дойде моят момент да навъртя едни 300 км. на НАЙ-БЪРЗОТО СЕРИЙНО АУДИ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА – Audi R8 V10 Plus 2016. Не е ли това една сбъдната мечта?! 🙂 

Днес ще ви разкажа за супермобилът, който ме кара да настръхвам само при мисълта за него. Изящната му стойка събира погледите, а настъпването на газта кара кръвта ми да кипи от вълнение.

Екстериор:

img_1626


Няма друго серийно АУДИ, което да е по-мощно, бързо и отличително. Имах възможността да усетя динамиката на шофиране върху пистата, по магистралата, в града и извънградско.
За спортна кола няма как да не е ниска, широка в долната част с ултра широки гуми (245/30Z/R20) и дифузер – все пак това са част от задължителните аксесоари за едно такова спортно гадженце. Впечетляващ е и спойлерът, който освен да придава адски спортен вид на колата, оказва допълнителен натиск върху задния мост и съответно повече стабилност при висока скорост. Говорейки за стабилност, второто поколение R8 е по-леко и драстично подобрено благодарение на технологията Audi Space Frame (ASF). Идеята на ASF е, че чрез използването на комбинация от съвременни леки материали (3 вида алуминий и карбон) на правилните места се постига по-голяма устойчивост и по-малко тегло. Карбонът (или по-точно CFRP – Carbon fibre reinforced plastic) е около 20% по-лек от алуминия.

Със суперавтомобил като този свиквайте да сте център на вниманието. Дизайн, който не остарява и ще бъде актуален още години наред. Все пак първата „ЕР осмица“ е в производство от юни 2006 и все още освен суперкола е и супер АКТУАЛНА.

Спирам на една бензиностанция на магистралата и веднага всички погледи са вперени в ЧЕРВЕНАТА КРАСАВИЦА. С такава кола бързо правиш приятели – всеки идва да те разпита как удържаш тези 610 к.с., колко харчи, колко си вдигал най-много или просто да си направи снимка с колата или с мен. 🙂

Двигател
Audi R8 V10 Plus 5.2 FSI – Красавицата е ЗВЯРЪТ!

img_1655-1

Audi R8 V10 plus очарова с мощен бензинов ДЕСЕТЦИЛИНДРОВ атмосферен двигател. Моторът се предлага в две изпълнения – стандартният V10 (540 к.с.) и всемогъщият V10 Plus (610 к.с.), който аз карах. Максимален въртящ момент от 560 нМ се достига при 6500 об/мин.

Повечето бързи автомобили в днешно време разчитат на двигатели с някакъв вид принудително впръскване –  турбини и всякакви други магии. Българските бегачки, които сме свикнали да виждаме по родните улици са дизели с надути турбини или в най-добрия случай бензинови с надути такива. Audi R8 е най-подходящият пример за това, което може да бъде един истински автомобил с чист породист двигател. Мощният атмосферен V10 с акцент на високите обороти няма да ви разочарова. При R8 говорим за ИСТИНСКО СЪВЪРШЕНСТВО – 0 турбо лаг и 610 атмосферни коня на мига. Не случайно казвам на мига, защото превключването на скоростите става дори преди да си го помисля. Говорим за същински болид за градски условия. Двигателят реагира светкавично на най-лекия допир към газта, а мощността е разпределена равномерно в целия оборотен диапазон. Двигателят се форсира до 9500rpm – при първото каране точно си помисляш, че е време да превключиш, поглеждаш и все още имаш половината диапазон свободен за настъпване. Много ми харесва колко бързо качва предавки. А още по-яко е когато наближиш завой, натиснеш спирачката и започваш да сваляш предавките, R8 принудително леко форсира двигателя и се чува нечовешкия му рев.

Новото QUATTRO

img_1562-1

Audi R8 Plus се задвижва от 7-степенна трансмисия S-tronic с хидравличен мултидисков съединител, която е монтирана зад двигателя и превключва със скоростта на светлината. Спортната трансмисия всъщност е толкова добра, че почти не съм използвала перата (а аз обичам да карам с ръчни и постоянно да имам контрол!).R8 идеално знае кога и как да отвърже конете от 10-те цилиндъра и да ги пусне на свобода.
В допълнение с Quattro задвиждване – това е едно голямо предимство на пистата пред конкурентите със задно предаване. Новото Quattro позволява напълно променливо разпределение на тягата между двата моста в зависимост от ситуацията и условията на околната среда – до 100% от тягата може да бъде насочена към задните или предните колела.
Изключително стабилна в завои благодарение на факта, че предният мост винаги върти гумите с 3% по-бързо от задния. 20 цоловите Pirelli гуми бегачки безпроблемно залепват на пистата и по извънградския път, както на сухо, така и на дъжд.

ЗВЕРСКО УСКОРЕНИЕ – от 0 до 100 – 3.2 секунди. А 0 до “взеха-ми-книжката“ също е лесно постижимо с такава кола. На хубав път е невъзможно да я караш бавно. Добре, че в Германия няма ограничения по магистралите и си позволих да я понастъпя. Максималната скорост на R8 е 330 км/ч. Максималната, която аз развих беше 262 км/ч, тъй като пътната обстановка не позволяваше повече, но усещах че много лесно ще вдигне и 300.

И като в една истинска състезателна кола, шофьорът трябва да има пълен контрол върху всички ключови функции без да маха ръцете си от волана. Върху спортния мултифункционален кожен волан на R8 има следните 4 копчета:

  • Start/Stop engine
  • Performance mode
  • Drive select
  • Exhaust system control (музика за ушите)

Няма как да не спомена и за Audi Virtual Cockpit (TFT монитор с 12.3 инчов екран), който представя всичката необходима информация на дисплея зад волана. Освен супер яката навигация, върху екрана можеш да поставиш и BIG SIZE оборотомер. Още по-яко е, че можеш да избираш какво да сложиш до него – като например мощност, въртящ момент, температурата на маслото в двигателя и скоростите, t° на гумите и G-метъра (центробежната сила, за тези които си мислят друго 😉 ).

img_1596-1

И тъй като животът не е постоянно каране по пистата, когато реша да изляза в града, просто включвам на Auto или Comfort и R8 се кара много лесно и в градски условия. Няма никакво напрежение и бързо сменя предавки в името на добрия разход. Когато обаче дойде време за бързо изпреварване R8, повярвайте ми, няма да се замисли и за секунда да свали 1-2-3-4 дори и 5 предавки.  Говорейки за смяната на предавките R8 има интересната функция да превключи при команда на възможно най-високата предавка, съответно и на възможно най-ниската. Това става само от перата за ръчно превключване на скоростите след продължително задържане на лявата (за най-ниска) или дясната ръчка (за най-висока) за няколко секунди. Тук идва мястото и на интересният въпрос, какво става ако погрешно или нарочно задържим и двете ръчки продължително? Колата, независимо от скоростта отива на N – неутрална скорост или с други думи изключва от скорост. Това е новост не само за мен, но и за Ауди. Много интересно и върши добра работа в малко, но правилните ситуации.

Това е един изключително емоционален автомобил – носи ти големи дози удоволствие  и радост от шофирането, както и щипка страх за да не забравяш каква мощ имаш зад гърба си. Първото ми впечатление е, че за да си напълно сигурен и да се чувстваш комфортно в автомобила трябва да имаш едно на ум. Все пак в краткия инструктаж, през който преминах, включваше фразата: „Имай предвид, че колата е най-бързата в гамата на Ауди. С нея си като с мотор на 4 колела сравнено с другите автомобили на пътя“ Да чуеш това в Германия, на аутобан без ограничение на скоростта, е наистина нещо впечатляващо.

Audi R8 е същински лукс в ежедневието, вълнуваща както на пистата, така и в града.
Ако трябва да определя моята червена
R8 V10 Plus – Хищник на пистата и впечетляваща стилна дама в градаНяма как да не я заобичаш.

error: Content is protected!