Car Reviews

Maserati GranTurismo Sport – Една сбъдната мечта

quattroberry6743 views

Maserati GranTurismo Sport
a.k.a „Бялото Перо“

Слънце, вятър в косите, звук на чудовище, наречено „Бялото Перо“. Така започна тестът на Maserati GranTurismo Sport 2015 – едно усещане, което ти вдига адреналина и не те пуска до няколко дни след това. Доста често ми се случва да виждам заря в далечината и винаги ми е било интересно как до мен стига първо светлината, а след това се дотътря и ЗВУКЪТ. Този феномен при Мазерати граничи с ненормалното, та даже е и наобратно. Бялото Перо ти говори от километри, казва ти, че е наблизо, а ти със затаен дъх очакваш да го видиш как профучава. То със сигурност не става за проникване в Белия Дом или където и да е другаде без да те забележат.

Maserati GranTurismo

Освен страхотен, супер-автомобилът не е от малките купета, които съм карала. Първото впечатление и едва ли не, единственото нещо, което се вижда от шофьорското място напред, са калниците над гумите и започващите фарове. Не забравяйте, че дължината на Maserati Gran Tourismo Sport е почти 5 метра! Въпреки това, 10 минути по-късно напълно свикнах с размерите и се караше повече от спокойно, дори и в „лютеницата“ – както се изразяват момчетата около мен. „С хубавото се свиква бързо“ – мисля си аз, обгърната в страхотните червени кожени седалки и бутиков интериор на този екземпляр.

Както споменах Maserati Gran Tourismo Sport не е от малките автомобили и лесно побира 4 високи възрастни без проблем в 2+2 разпределените си седалки. Изрично споменавам 2+2 заради централната конзола между седалките, която преминава през цялото купе на автомобила и създава допълнително усещане за сигурност. Това прави задължително влизането на пасажери от правилните страни на автомобила, а седалките се връщат автоматично назад.

Със сигурност обърнах главите на стотици хора из центъра на София, докато преминавах на Sport, но това е неизбежно, особено с колекционерската версия на тази бутикова кола. Има много карбонови елементи като: дръжките на вратите, накрайници на ауспусите, огледалата, страничните лайсни, малкият спойлер отзад, а останалото е вътре по таблото. Цветът на Бялото Перо освен всичко останало е УНИКАЛЕН и е направен от три-пласта боя, която контрастира страхотно с ярко червения кожен салон. С три думи – „няма такава кола“.

DSCN3193

Споменах и Sport бутона, който освен да се натиска лесно и приятно, намиращ се удобно от лявата страна на навигацията, непосредствено до волана (доста често там седят Start/Stop бутоните на повечето нови коли с безключово палене) прави изживяването с тази кола неповторимо (натискането му няма да запали двигателя, честно, пробвах ;)). Той прави окачването на колата 10% по-твърдо, пренасочва изгорелите газове (отваряща клапа в ауспуха или нещо подобно), за да увеличи и подобри звука на колата, само както Мазерати знае. Maserati Gran Tourismo Sport започва да върти опашка от щастие, поредполагам за това помага и задното задвиждане на колата и нейните 460 конски сили. На жълтите павета в София задницата направо плува при пълна газ, дори и с 20″ цоловите мега-гуми.

Влизането в спортния режим ме подканва да опитам и ръчните скорости на колата. Скоростният лост на D се дръпва към шофьора и след това започва играта с перата (не случайно „Бялото Перо“). Мазератито удря прекъсвачи при най-лекото колебание на крака и забавяне на части от секундата, след перфектното превключване. При преминаване на по-ниска предавка, особено без газ, колата сама си доподава газ и звукът е БРУТАЛЕН. Много лесно става и изреждането 1,2,3,4 и за секунди се движиш с над 200. Сериозно, 5-та и 6-та скорост на тази кола са излишни. 😉 😀

dscn3191

Извънградско колата се държи стегнато и приятно по пътя София – РИУ Правец – София. Достатъчно тежка е за да имаш сигурно усещане. Изключително лесно се изпреварва и то с огоромно удоволствие. Интересна и много удобна е функцията на колата и скоростната й кутия в режим D –преминава в ръчен режим автоматично само с натискане на перата. Не е необходимо да буташ скоростния лост надясно, кутията сама „зацепва“, че вече караш на ръчни. И най-якото: ако я оставиш достатъчно дълго на някоя предавка, тя самa връща на автоматични (особено удобно при изпреварване, тунели и за каквото друго ми хрумне). Скоростта в тази кола не се усеща, на няколко пъти поглеждам към скоростомера, за да видя, че се движа с повече от 200 км/ч.

Доста поговорихме за ускорение, но дори обратното е впечатяващо. Спирането и рязкото спиране дори и при почти 2-тоновото „Бяло Перо“ става неусетно и е най-бързо спиращата кола, която някога съм карала. При повторно вглеждане (докато се лакирах на автомагистрала Хемус) се виждат и огромните спирачни апарати на небезизвестната марка „Brembo“, които се оказват с 6 бутала отпред и 4 отзад. И както обичам да казвам:

„With great power … идват яки спирачни дискове“.

Отново потеглям и какво да видя … започват тунелите и естествено – SPORT, високите обороти с перата и ръчното превключване и прозорците до долу. Как не се срути този тунел не ми стана ясно. Дори и да беше станало подобно нещо, щях да съм достатъчно далеч и бързо избягала за да не разбера. Патрулите на изхода на тунела ме чакаха с 4 вдинаги палеца и ОГРОМНИ усмивки приветствайки Мазератито на другия край, а 5 секунди по-късно се движех с 240 км/ч препускайки към РИУ Правец и следващия тунел.

dscn3180-1

Цялото изживяване достигна до 25 л./100км., но си заслужаваше всяка капка 100-октанов бензин. Ако мога да добавя други мерители на усещането, те биха били:

  • 100 усмивки в минута
  • 4 затаени дъха на 60 секунди
  • Адреналин в червените обороти
  • И наистина много, много усмивки

За мен беше удоволствие да добавя още 200 км. към опита на Мазератито да прекрачи 4000км от създаването му. Огромни благодарности на Мазерати България и пожелавам страхотно возене на бъдещия собственик на това неповторимо возило. Очаквайте още много пикантни истории, за другите автомобили, за които разказвам, а ако имате въпроси относно Maserati Gran Tourismo Sport – с удоволствие ще допълвам.

Сухи данни:

Двигател: 4.7 бензин – 4691 кубични сантиметра
DOCH V8 с 32 клапана  с алуминиев блок и глава
Мощност: 453 конски сили @ 7000 оборота
Подемнст: 384 @ 4750 оборота
Скоростна кутия: 6 степенна автоматична с възможност за ръчно сменяне от перата монтирани на конзолата около волана.

0-100 км/ч под 5 секунди (4.7-5)
¼ миля под 14 секунди (13.3-13.6)
Максимална скорост: 297 км/ч

dscn3202

Размери:

Дължина: 4881 мм
Широчина: 2056 мм
Височина: 1353 мм
Междуосие: 2942 мм
Тегло: 1880 килограма
Разпределение тегло: 49% отпред / 51% отзад
Багажник: 270 литра
Резервоар: 87 литра
Радиус на завоя: 10.7 метра

Двигателят е позициониран отпред, непосредствено между предните места и предната ос.
Колата има 2 врати и 4 места, а се произвежда в две конфигурации – купе и кабрио.

error: Content is protected!