Car Reviews

Jaguar I-Pace – дивата котка на ток

quattroberry2749 views

I – Pace – първият изцяло електрически автомобил в гамата на Jaguar-Land Rover. Платформа, създадена изцяло за да бъде електромобил, пленила сърцата на много хора през 2019. Резултатите са налице:

  • Супер висока заявка за производителност
  • Наелектризиращо усещане и отличителен дизайн
  • Световен автомобил на годината за 2019 и множество други награди

Да, тази статия е за хора „с бензин в кръвта“. Точно така! Който смята, че електрическият автомобил не може да ти даде същата тръпка и радост от шофирането, така както двигателите с вътрешно горене, просто не е карал електрически или още по-точно не е карал Jaguar I-Pace.

Няма да ви бавя! Не бях сигурна какво точно да очаквам, но останах силно впечатлена. Страхотно изглеждащ автомобил, задвижван от 2 електрически мотора и мощ равняваща се на 400 конски сили, 696 нютон метра и до 470 километра пробег. Усещането при I-Pace е като в спортен автомобил – имаш всичката мощ на мига и задвижването на всички колела ти дава перфектно сцепление върху всякакъв вид настилки. По технически данни достига 100 км/ч за 4.8 секунди.

Точно 10 минути след първата ни среща, расовият екземпляр вече е опитомен и само чака да му задам команда. С три налични режима на шофиране (Comfort, Dynamic и Eco) имате възможност да усетите автомобила по много различен начин. Първо, разбира се, избирам Dynamic, който осезаемо подсилва спортния характер на колата. Педалът на газта реагира още по-бързо, окачването се втвърдява, воланът става по-тежък, а аз съм готова за завои!!!

На връщане, обаче, по магистрала Тракия, батерията ми тръгна да привършва и реших да пробвам Eco Mode. Този режим се оказа полезен при дълги разстояния, тъй като оптимизира оставащия пробег чрез малки промени в отоплението, количеството рециркулация на въздуха и други. Също така насърчава за по-икономично шофиране чрез “driving stryle rating” на дисплея.

I-Pace може да изглежда доста компактен отвън, но ме изненадаколко неща може да побере и колко просторен е отвътре. Дори вторият ред седалки е просторен както на широчина, така и на височина. Да не забравяме, че този екземпляр идва с 2 багажника, преден (макар и малък) и заден (побира цели 656 литра, което е с около 100 л. повече от конкурентите от други премиум марки)! Чудесно, нали!😊

Не мога да не обърна внимание и на луксозния интериор. Модерен, футуристичен и с внимание към детайла. Информационно развлекателната система Touch Pro Duo се състои от 10-инчов сензорен екран на таблото и малък 5-инчов екран под него в централната конзола. Лесна за управление и с толкова много настройки и опции, че можеш да прекараш около час, докато разцъкаш всичките функционалности. И за да имате изцяло персонализирано пътуване, функцията “Smart settings” дори научава кое е любимото ви радио, настройките на седалката и климатика.

Често по време на пътуванията ми съм фурор с автомобилите, които карам, но толкова комплименти за автомобила не съм получавала досега. То не бяха за цвета, за марката, че била на ток, че е кола на годината и какво ли още не. Хората много я харесват, харесвам я и аз, много. С две думи – харесахме се.

Стигаме и до момента с „Range Anxiety“. На прост език го наричам „Изкуството да не ти пука, че може да ти спре тока не точно там, където си го планирал“. Има го, особено, ако тръгнеш от София до Велинград и спираш на 100 места за снимки, просто защото с дивата котка сме фотогенични. В следващия момент рязко осъзнаваш, че всяка екстра използва допълнително ток, като:

  • Meridian аудио система
  • Адаптивното въздушно окачване
  • Климатика и подгрева на седалките
  • Дори супер малките други пинизи, като ел. пантите на багажника или прибирането на огледалата.

На втория ден, тези проблеми са в миналото. Батерията е пълна и светът отново се превръща в красиво място, което можеш безгрижно да го обиколиш. Радваш се колко бърз, красив и безшумен е I-Pace. Забелязваш, че всъщност когато ускоряваш, звукът от електромоторите и батерията наподобява този на сателитна чиния на извънземни и започваш сладко да кимаш с антенките на всеки, който те поглежда с погледа „Заставай!“. А ускорението не може и да бъде по-сладко – хем даваш „яко газ“, хем не ти е гадно, че замърсяваш въздуха.

От доста време пряко ме вълнува темата за замърсяването на въздуха в големите градове. Когато ходя до кварталната пекарна, ми се налага да пресичам голям столичен булевард и направо ми става лошо. Усещаш как рязко въздухът става различен и буквално се задавяш от всичките изгорели газове. Да не говорим за майките с колички, които са принудени да разхождат децата си в близост до такива места.

Да, темата е дълга и широка, но ще се радвам да вървим в посока алтернатива на двигателите с вътрешно горене, поне в големите градове за начало. Един перфектен гараж за мен би изглеждал така: за ежедневно градско шофиране – електрически автомобил, а за събота и неделя и дълги пътувания – бензинова бегачка. Е, в този случай Ягуарът ми дава и двете – достатъчно мощен и просторен за по-дълги пътувания и кеф по завои, както и удобен за градско шофиране. 😊

До скоро каране,
В. 😉

Специални благодарности на екипа на Jaguar Bulgaria.
Повече за модела ще намерите тук.

error: Content is protected!