Car Reviews

AUDI SQ8 4.0 TDI вече е тук

quattroberry2042 views

След като вече ви разказах за личния си опит и впечатления от топмодела в гамата на Audi – Q8 , е време да минем на следващото ниво. Само преди броени дни Audi представи спортния топмодел на Q-семейството – SQ8 TDI (комбиниран разход на гориво в л/100 км: 7,8; комбинирани емисии CO2 в г/км*: 205 – 204). Осемцилиндровият дизелов двигател с битурбо пълнене осигурява на голямото SUV Coupé впечатляващи динамични показатели, съчетани с високо ниво на ефективност. Технологии в областта на задвижването и ходовата част като например спортен диференциал, система за стабилизиране на колебанията на каросерията и управлението на всички колела осигуряват изключително динамична управляемост. Audi SQ8 TDI ще се появи при европейските търговци на марката през късното лято на тази година. В Германия моделът започва от 102 900 евро.

Мощност и ефективност:
4.0 TDI с електрически задвижван компресор
Битурбо V8-двигателят в Audi SQ8 TDI е най-мощният дизелов двигател за лек автомобил, който изобщо се предлага на европейския пазар към момента. Той съчетава изключителна мощ с впечатляващаикономичност, предлагайки цял арсенал от високотехнологични решения. Двигателят генерира мощност от 320 кВт (435 к.с.) и максимален въртящ момент от 900 нютонметра в диапазона между 1250 и 3250 оборота в минута. Благодарение на тези грандиозни показатели, SQ8 ускорява като спортен автомобил: границата от 100 км/ч се достига за едва 4,8 секунди, а електронно ограничената скорост на SQ8 TDI възлиза на 250 км/ч. За силовото предаване отговарят осемстепенна автоматична предавателна кутия tiptronic с хидравличен преобразувател на въртящия момент и система за постоянно задвижване на четирите колела quattro.
Електрически задвижваният компресор (EAV) допълва работата на двата турбокомпресора при ускорение и при ниските обороти, като по този начин V8 TDI-двигателят предоставя мощността си по възможно най-спонтанен начин във всички работни режими. EAV черпи необходимата за своята работа енергия от 48-волтовата бордна мрежа, която обуславя работата и на Mild-Hybrid-системата (MHEV). Нейният ремъчен старте-генератор се грижи за регенирането на енергия при спиране и я съхранява под формата на електроенергия в литиево-йонната акумулаторна батерия.
В условия на реална всекидневна употреба MHEV-технологията се oчаква да намалява разхода на гориво средно с 0,5 литра на 100 километра. В изпитателния цикъл WLTP голямото SUV-Coupé постига среден разход на гориво от само 7,8 литра, което отговаря съответно н 205 до 204 грама CO2 на километър – в зависимост от големината на колелата на автомобила.

Високотехнологични системи: ходовата част
Audi SQ8 TDI разполага серийно със система Audi drive select и адаптивно пневматично окачване adaptive air suspension sport с променливи настройки на амортисьорите. Пневматичната система на окачването е в състояние да променя клиренса на автомобила с до 90 милиметра и така подобрява представянето върху различни типове терени. Като опция се предлагат три технологии, които носят сериозни предимства по отношение на динамиката на пътя, сцеплението с настилката и стабилността – една от тях е спортният диференциал. При бързо шофиране в завои той се грижи за активното разпределяне на въртящия момент между колелата на задния мост и по този начин допълва работата на системата за постоянно задвижване на четирите колела quattro със самоблокиращ централен диференциал. Като алтернатива на серийното прогресивно кормилно управление пък се предлага система за управление на всички колела. При ниска скорост на движение задните колела леко се завъртат в противоположна спрямо тази на предните посока, с което подобряват повратливостта на автомобила. Над скорост около 60 км/ч те започват леко да завиват заедно с предните колела, като по този начин подобряват стабилността.
Третият акцент от високотехнологичното оборудване в областта на ходовата част е системата за стабилизиране на колебанията на каросерията. На всеки мост е монтиран електромотор, който е разположен между двете половини на напречната стабилизираща щанга.При шофиране в правa посока тези половини работят независимо една от друга, което намалява вертикалните движения на каросерията върху неравна настилка. При спортен стил на шофиране двете половини на стабилизиращите щанги започват да работят заедно, като могат и да се завъртат в противоположна една на друга посока. Това прави управляемостта на SQ8 TDI още по-спортна и значително намалява страничното накланяне на каросерията в завоите.

S-специфични детайли: Дизайнът
Спортен и внушителен – така може да бъде описан накратко дизайнът на Audi SQ8 TDI. Характерните екстериорни елементи са представени по специфичен начин и подчертават характера на този моделот висш клас: например предната решетка Singleframe с осмоъгълна форма е получила структурирани вертикални елементи и се откроява с матово-сребриста рамка. Защитата на дъното на каросерията блести в сребрист цвят и кара предната и задната броня да изглеждат още по-внушително. Мощ par excellence демонстрират и мощно контурираните въздухозаборници, S-специфичната изпускателна уредба и открояващите се quattro елементи над калниците. Във въпросните калници са поместени 21-цолови колела, като опция се предлагат и ексклузивни 22‑цолови джанти. Хоризонталните линии под формата на свързващата ивица между двете задни светлини и черната линия над черния дифузор в задната броня допълнително подчертават широчината на голямото SUV Coupé. Моделът серийно разполага с LED-светлини с включен асистент за автоматично управление на дългите светлини, а по желание може да се поръча и HD Matrix-технология за фаровете. За мен лично матричните светлини са задължителни при такъв клас автомобили.
Типично за един S-модел, интериорът е издържан основно в тъмни тонове. Серийните спортни седалки имат S-емблеми и контрастни шевове. По желание на клиента се предлагат също така и S-спортни седалки plus с интегрирани подглавници и силно контурирани странични опори, като опция с функция за климатизация и масаж. Тапицериите в цвят Rotor сиво или Arras червено подчертават спортния характер на автомобила. Декоративните апликации са изработени от матов релефен алуминий, като алтернатива се предлагат Carbon или ясенова дървесина.

Интелигентна свързаност: ергономична концепция, инфо-развлекателни функции и системи за подпомагане на водача
Напълно в унисон със спортната атмосфера в интериора, серийният Audi virtual cockpit предлага S-специфичен изглед с решени в червено детайли. Водачът може да избере т.нар. Performance Layout, при който оборотомерът се показва под формата на ъгловата графика а наличните към дадения момент запаси от мощност и въртящ момент се изобразяват като проценти. Двата основни управляващи елемента в интериора са големите тъчскрийни. Като алтернатива водачът може да използва също така и системата за гласово управление, която разпознава команди и въпроси от свободната всекидневна реч. За да отговори на зададените команди, системата ползва както наличните на борда данни, така и базирана на облачна технология база данни. Новост е също така и гласовата услуга на Amazon – Alex, която е изцяло интегрирана в управляващата система MMI.
Трансферът на данни в SQ8 TDI серийно се осъществява посредством стандарта LTE Advanced, който е част от основната функционалност на системата MMI Navigation plus, наред с WiFi-Hotspot и услугите на Audi connect. Планирането на маршрути предлага множество интелигентни функции – например системата разпознава предпочитанията на водача и е в състояние да дава предложения в синхрон c тези предпочитания. Car-to-X-услуги, като например информация за трафика и анализ на изминатата отсечка, допълват функционалността на навигационната система. Те използват колективния интелект на Audi‑флотилията, както и най-новата услуга: информация за светофарите. Audi предлага тази система в непрекъснато увеличаващ се брой европейски градове. С помощта на свързване с инфраструктурата на съответния град, автомобилът получава информация от сървъра за управление на светофарните уредби, като в последствие на това съветва водача каква скорост на движение да избере, за да премине през зелената фаза на следващия светофар. Още по-спокойно е пътуването с адаптивния асистент за шофиране, който подпомага движението както напред в лентата така и встрани. За целта той интегрира функциите на адаптивния темпомат с асистентите за задръстване и за смяна на лентата. В сътрудничество с асистента за ефективност Audi SQ8 може да увеличава и намалява скоростта предвидливо – на базата на информацията от сензорите, данните от навигационната система и пътните знаци. В града представянето се допълва от асистент за кръстовища, от асистента за разпознаване на приближаващи зад автомобила обекти, както и от камери за наблюдение на целия периметър около автомобила. 

Повече за автомобила може да научите на официалния сайт на Ауди.

До скоро каране,

В. 😉

error: Content is protected!