Car Reviews

Jaguar XF – бизнес котка на дива разходка

quattroberry3994 views

Представителството на Дивата котка в България e с нов дом от съвсем скоро. Само на 18 юни Jaguar Land Rover се изнесоха в изцяло нов търговско-сервизен комплекс намиращ се на Околовръстен път в близост до детелината на Ботевградско шосе в посока Пловдив.

Въпреки, че промяната е съвсем скорошна, Jaguar са на пазара вече над 90 години. ДНК-то на Jaguar е мигновено разпознаваемо. Твърдят, че не можем да ги объркаме с друг автомобил. След 2 срещи с Jaguar (лимузината XF и спортният SUV F-Pace S) и изминати над 500 километра с тях, мога да се съглася.

Гамата на Ягуар е лесно смилаема, ако й отделиш повече от 20 секунди. В леките автомобили имат подредени по големина 3 луксозни седана Jaguar XE, Jaguar XF и Jaguar XJ, едно яко спортно купе Jaguar F-TYPE и 3 SUV-та Jaguar I-PACE (най-малък и на ток), E-PACE и F-PACE. Вече ви представих F-PACE S в тази статия и за това сега ще обърна внимание и на представител на седаните. Златната среда или Jaguar XF на езика на дивите котки.

Втората генерация на XF звучи доста обещаващо – най-награждаваният автомобил на Jaguar до момента и отлична комбинация от стил и елегантност, съчетаваща дизайн, динамика и финес. Време е да проверя това лично.

Има няколко разновидности двигатели, задвижване и трансмисия. Дизелови агрегати от 163 до 300 коня и бензинови от 180 до 380 коня. Всички те са от новото поколение Ingenium двигатели на Jaguar Land Rover. С изцяло алуминиевата си конструкция, тези двигатели осигуряват по-нисък разход на гориво и CO2 емисии, както и ниски нива на вибрации за плавна ежедневна динамика. Предно предаване НЯ-МА. Бензин с ръчни скорости при този модел също няма.
Моделът, който тествам, е 2.0 л. 4-цилиндров дизелов двигател с 240 конски сили, задвижване на всички колела и 8-степенна автоматична скоростна кутия ZF. Моделът, който искам да тествам след това e 3.0 бензин с 380 конски сили, задвижване на задните колела и автоматик ИЛИ F-TYPE купе със същия двигател, задно предаване, но с ръчни скорости <3.

Накратко новостите при второто поколение Jaguar XF са:

  • Ново шаси направено от алуминий (по-лека и по-здрава).
  • Ново окачване на задния мост наречено „Integral Link“ – контролира твърдостта странично и надлъжно. Постоянно нивелира колата в зависимост от товара.
  • Задвижването и на 4х4 моделите e адаптивно. По подразбиране е 90% задно и 10% предно. При завои се разпределя 50% на 50%, а при нужда до 10% задно 90% предно.

ШОФИРАНЕТО и КОЛАТА

Запознах се с XF на бързи обороти. Само след няколко километра, “икономът на автомобила” (базова екстра) светва на дисплея за да ми каже, че трябва да напомпам задна дясна гума. Отбивам в питстопа и за по-малко от минута съм обратно на пътя към изхода на София в посока Мелник. Маршрутът, който съм избрала, е много приятен и разнообразен – автомагистрала, скоростен път, съвсем малко градско и извънградско (с нацепени завойчета).
Последната част ми е особено любима. 🙂

Динамиката при този не малък луксозен седан се усеща най-добре при смяна на предавките от перата (препоръчвам при завои и извънградско). Дори и при най-спортния режим – Dynamic, XF не губи обноските си на добре възпитан британец. Ролята на “symposer” се вписва добре в този профил, защото иначе колата е добре звукоизолирана. Купето е просторно, инструментите по таблото са с минималистичен дизайн и лъха на бизнес.

Още със сядането в автомобила, вниманието ви ще привлече въртящият се селектор за скоростите, който елегантно „изкача“ при запалване на автомобила. Заедно с него, в перфектен синхрон, се отварят и вентилационните отвори на климатика.

Много обичам да си настроя централния дисплей на таблото в режим WILD CAT или иначе казано да се показва логото на автомобила. Съответно в синьо или червено, съобразено с режима на шофиране. Другите варианти за дисплея са прекалено малки като размер, за да ги виждам и да мога да им обръщам внимание, докато шофирам. В ръчен режим за смяна на предавките от перата логото изчезва и се показва голяма цифра с номера на предавката, която си сменя цвета, за да ни напомни да сменим при високи обороти. Прочетох 😉 , че при Dynamic, скоростната кутия няма да смени предавка, дори да се достигне “прекъсвач”.

ИНТЕРИОР – Практичен и просторен

Новият XF е значително по-просторен от предходния. Междуосието е увеличено с 51 мм, което допълнително допринася за комфорта на возията. Определено е много удобен за пътуване на дълъг път, както е редно при бизнес автомобил от този клас. „Вторият ред“ има достатъчно място и за дългокраки мадами като мен. Но кога ли пък пътувам на задната седалка??? Даже някой ме беше попитал „Кое е по-приятно, да те возят или да караш?“ – Този човек определено не ме познава.

Трябва да си призная, че Jag-ът най-силно ме впечатли със стабилното си пътно поведение и комфорта в колата. Отчасти това е благодарение на новата олекотена алуминиева архитектура на автомобила и усъвършенстваните системи на окачване с двойни носачи отпред и задно окачване тип „Integral link”.

След около 2 часа, 2 пит стопа и доста обърнати глави 😊 пристигам в Зорница Фемили Естейт за една от най-желаните и приятни почивки, които може да си причините. А повече за самото имение може да прочетете в тази статия.

С благодарности на екипа на Jaguar Bulgaria.

До скоро каране,

В. 😉

error: Content is protected!