Car Reviews

Audi Q5 – атлетична външност със семеен характер

quattroberry3994 views

Audi Q5 2.0 TDI quattro – нетипичен SUV с атлетична външност и семеен характер.

Ауди Q5 не е типичният SUV, който си представяте. Умелото съчетание от елегантен дизайн, висококачествен интериор, практичност и комфорт го правят един изключителен автомобил както за градско шофиране, така и за дълги разстояния. В допълнение, 18-цоловите алуминиеви джанти, стабилното усещане на Quattro и елегантните детайли от външния S-line пакет ще ви оставят без думи.

Двигател
TDI – при Q5 това е изборът, ако обичате добрия разход.

Тенденцията при този модел е за увеличаване на мощността за сметка на намаления разход на гориво. Моделът, който тествам, е с подобреният 2-литров дизелов двигател 190 к.с., за разлика от стария, който беше 177 к.с. По технически характеристики градският разход на гориво е 8.2 л., което напълно отговаря на реалността. При по-динамично градско каране разходът отива на 9.6. По извънградски път разход около 7-8 е абсолютно реален, по магистралата със 180 – скача над 10 л./100 км. Въпреки големината на Q5, двулитровият двигател е напълно достатъчен за ползването на автомобила по предназначение. Вози комфортно, ускорява бързо и може да те залепи за седалката – какво повече от голям двулитров SUV. 🙂
А за тези, които искат едно истинско SUV ПРИКЛЮЧЕНИЕ не мога да не спомена за дизеловият SQ5, който е повече от впчетляващ с 3-литровият V6 двигател с BiTurbo пълнене. Но за него ще ви разкажа по-натам.

Интериор
Задоволяващ  най-взискателните потребители

Ауди Q5 интериор

Алкантара салон с предни спортни седалки,  мултифункционален трилъчев спортен кожен волан, затъмнени задно и странични стъкла добавят допълнителна изисканост на Q5. Има достатъчно пространство както около главата (нищо не те схлупва), така и около краката (много удобно за дългокраки мадами като мен). Задните седалки също са комфортни с достатъчно разстояние за главата и краката. Колата е подходяща както за семейство с 2 деца и куче, така и за млади хора, който често пътуват с приятели из страната и в чужбина.

 Екстериор
Изчистена и елегантна външност е рядкост при SUV категорията

Харесва ми как Ауди се придържат към своята идентичност при всеки един модел – било то SUV или купе. Повдигнатата муцунка на Q5 и красивите му очи с изваян LED контур няма как да останат незабелязани в градския трафик или по магистралата. Външният S-line пакет допълнително подсилва спортното излъчване на Q5 –  предна решетка с вертикални хромирани ивици,  хромирани халогени, предни и задни подсилени брони и множество надписи s-line.

untitled-4

Багажникът е адски удобен. Плюсът на високия багажник – не се навеждаш за нищо! Хората с проблеми в кръста ще ме разберат. Самичък се отваря с копче от дистанционното и сам се затваря с натискане на копче върху самия багажник. Може да побере достатъчно багаж за една дълга семейна почивка + шапки, топки, играчки и всякакви други детски щуротии. В моя случай багажникът е пълен с чанта за фитнес, шалове и обувки (никога не знаеш кога точно ще ти потрябват ОНЕЗИ токчета). За малко да забравя –  алуминиеви roof bars – ските са ви в кърпа вързани ( или по-точно е да кажем в Quattro вързани – все пак с него ще се катерите към ски пистите), а сърфът за морето също ще се събере.

И като споменах ски – имате ли quattro, нищо не може да ви изпързаля! Изключителна стабилност на всякакви терени и условия. Изпробвах го в големия сняг, който наваля тази зима. Без никакъв проблем пореше през 40 см. покривка, без да затъва и боксува. Буквално си проправях път навсякъде с този дизайнерски снегорин.

untitled-15

Магистралата – 200 км/ч. не ги усещаш. Намаляваш на 140 км/ч. и все едно си спрял! Дразнещият шум от прозорците при висока скорост тук го няма. Изключителен комфорт на дълъг път и сигурност във всеки момент. Изпробвах го и за катерене по адските чукари в близост до Триград, Родопите – отново останах очарована. Окачването е меко и не се усещат неравностите по пътя. Все пак всички условия са перфектни с quattro, нали така?! 😉

Очаквайте от Q5:
Краят на годината се очертава интересен с новия модел на Q5, който ще бъде много по-различен и технологично напреднал – По-лек, на нова платформа, с нова муцуна и много подобрения в интериора.

Сухи данни (заводски):
Технически характеристики:

 • Двигател (cm3): 1968
 • Собствено тегло (кг): 1770
 • Среден разход на гориво (л./100км): 7,0
 • Мощност (к.с.): 190
 • CO2 емисии (гр/км): 184
 • Брой места: 5

untitled-1

Размери:

 • Дължина:  4629 мм
 • Широчина: 1880 мм
 • Височина: 1653 мм
 • Междуосие:  2807 мм
 • Багажник: 540 литра
 • Резервоар: 75 литра
error: Content is protected!