Car Reviews

Новият Q7 – по-бърз, по-лек и технологично напреднал

quattroberry8933 views

Разбива стереотипите и поставя нови стандарти

След ултраспортния болид R8 V10 Plus и минусовите температури навън, дойде ред да се вдигнем нависоко и да се пуснем по засуканите заснежени планински пътища с НОВИЯТ Q7. Ще ви разказвам за теглото, видовете двигатели, начинът, по който се усеща и дори за неща, които не се усещат.

Става дума за последният модел AUDI Q7 с вероятно най-разпространеният и златен избор на двигател 3.0 TDI с 272 конски сили. Това животно е с доработен от предната версия на Q7 V-образен двигател с 6 цилиндъра. Превключвателната система, стандартна за този автомобил, е чисто нов 8-степенен автоматик, а нова е и Quattro системата за задвижване на 4-те колела.

Стил: Модерен и луксозен.
Отличителен дизайн и хармонично балансирани линии.

Още на външен вид най-големият брат от Q серията лъха на сигурност, съвършенство и лукс. Второто поколение Q7 е с идеални  пропорции – ясно очертаните хоризонтални линии обгръщат колата, придавайки и изключително елегантна визия. Дизайнът на возилото е страхотен въпреки, че трябва да си призная – имах нужда от няколко първи срещи, за да свикна с новата визия на колата (сравнявайки го с фейслифта на миналата версия с W12 оптиката, с която имах възможност да прекарам доста време по-рано тази година). Първа крачка в колата и съм смаяна от изчистените линии и съвършените детайли. Мисля, че мога да се преместя да живея вътре. Също така, при влизане и излизане от колата, Сър Вакуум се грижи за финото затваряне на вратите. Отвътре колата е огромна. Може да побере цял отбор баскетболисти без проблем. При 7-местната версия, ще има място даже и за резервите. 😉

Усещане за Quattro

Първият въпрос, който бихте задали преди да потеглите: „Тази кола запалена ли е?“.
Новата Audi Q7 е адски обезшумена отвътре и отвън. Толкова е тихо вътре, че на място не можеш да разбереш дали двигателят изобщо работи. Добре, че е виртуалният кокпит за да видиш оборотите на спокойно мъркащ V6.

Колата е с до 325 килограма по-лека (и може би най-леката в своя клас – 1995 кг) от предходната версия, която карах и това наистина може да се усети в пъргавината, с която се управлява това елегантно чудовище. Докато карам по завоите в посока Железница направо забравих, че не съм с лека кола и със сигурност това се дължи на новата куатро система (All-wheel steering), която завива дори и задните гуми. Не се шегувам, при по-висока скорост задните гуми следват посоката на завой на предните и завиват до 3.5 градуса. Това подобрява стабилността, особено, когато правим резки маневри или дълги завои с висока скорост. При ниска скорост, задните гуми завиват обратно на посоката на предните с до 5 градуса и така автомобилът става значително по-пъргав и радиусът на завиване става с до 1 метър по-малък. Въобще…. Завъртяна работа 😉

Двигатели

Споменавайки скорост, в новия Q7 се радваме на обновен 3.0 TDI двигател и адаптивно окачване. Под капака сега се побират не 237, ами 272 кончета и ускорението до 100 км/ч пада от 9.1 до 6.3 секунди – страхотно постижение, моите овации за инженерите в Инголщад. При динамичен режим на каране Audi Q7 е ултра бърз SUV.  Представям си за какво ускорение става въпрос при SQ7. Както разбирате има няколко разновидности на двигателите като със сигурност си заплювам за тест 4-литровото животно:

  •  TDI ultra – 218 hp (160 kW)
  •  TDI – 272 hp (200 kW)
  •  TFSI – 333 hp (245 kW)
  •  TDI e-tron – 368 hp (274 kW)
  •  TDI – 429 hp (320 kW)

От Ауди твърдят, че някои от двигателите им са до 28% по-ефективни, демонстрирайки много смели данни относно разход на гориво. И действително, от личен опит, като сравнявам тази с предходната версия на 3.0 TDI, разликата в разхода е с около 2л./100км по-малко в полза на новия модел (и градско, и извънградско). В крайна сметка животът е прекалено кратък, за да си гледаме разхода! Затова газ до дупка! Няма нищо по-хубаво от удоволствието от шофирането….. Е, може би още 1-2 неща 😉

Разни екстри

Не се сещам за друг автомобил в този сегмент с толкова много асистенти: адаптивен круиз контрол с асистент в задръствания, асистент за разхода, асистент за нощно виждане, асистент за дълги светлини, aсистент и за паркиране.

Харесва ми и асистентът за отваряне на багажника – изключително удобен, когато ръцете са ви пълни. Багажникът се отварят само с жест.

Не мога да пропусна бруталния парктроник: 12 сензора и 360 градусова камера. Гледаш на MMI дисплея и все едно гледаш през перископ в подводница – виждаш всичко отвсякъде.

Обобщение:

Втората генерация на Q7 долита със завладяваща задвижваща система, страхотно адаптивно окачване, по-икономина, лека и маневрена. Audi Q7 поставя нови стандарти в технологиите, дизайна и усещането за SUV, както и рязко вдигна моите стандарти за този клас автомобили. 

Сухи данни:
Дължина: 5.05 метра
Междуосие: 2.99 метра
Широчина: 1.97 метра
Височина: 1.74 метра
Багажник с капацитет от 890 до 2,075 литра (в зависимост дали е с 5 или 7 места (3-ти ред седалки)).

До скоро каране,

В. 😉

error: Content is protected!