Car Reviews

#ИЗЛЕЗ към крепост Цепина и рудник Цар Асен

quattroberry2849 views

Тази седмица ще ви представя две уникални дестинации в близост до Пазарджик. Много харесвам забележителности, до които първо трябва да се изкачиш, а след това оставаш поразен от гледката, която се открива пред теб. Следващите две са именно такива.

Само на няколко км. северозападно от родопското село Дорково, високо в планината се издига крепостта Цепина. Не случайно някога е била непревземаема и една от последните, които падат под османско владичество. Според историците крепостта е била седалище на деспот Слав (племенник на цар Калоян). Той бил владетел на Родопите през 13 век и не случайно по това време планината е наричана Славиеви гори. С крепостта се свързват куп интересни истории и легенди, които ще ви накарат да настръхнете, a гледката е повече от смайваща. Определно си заслужава да я видите. Тръгвайки си от крепостта, в село Дорково се намира и палеонтологичен музей, през който може да се отбиете.

Запътваме се и към следващата дестинация, като за нея горещо препоръчвам пътя през село Росен. За следващата ни спирка не се носят митове и легенди, нито е комерсиална туристическа дестинация, но пък много напомня за пейзаж от фантастичен филм. Рудникът „Цар Асен“ е истинска магия, въпреки, че е неизползваем. Точно на входа на село Цар Асен правите ляв завой и карате по една дълга права. Изведнъж се виждат част от терасовидните му етажи, но си мислите „Ок, дотук добре, нищо особено“. За да видите цялата му красота, обаче, трябва да стигнете по-близо. Пред вас ще се открие едно морско синьо езеро със застояла вода на дъното на рудника. И колкото и да го гледате няма да е достатъчно.

А до всички тези високи дестинации ме закара любимото ми quattro – Audi Q7, за което можете да прочетете подробно в другата ми статия тук. С пожелание за много слънчеви уикенди и пътувания.

Още страхотни маршрути ще намерите в сайта на #ИЗЛЕЗ.

До скоро каране,

В. 😉

error: Content is protected!