Car Reviews

Mercedes AMG GT R – зеленото чудовище на пистата

quattroberry2936 views

Масово в България по една или друга причина общата култура за BMW-тата измества тази за всички други автомобили, дори VW, AUDI и се чудя дали изобщо да споменавам Mercedes. Всъщност направо си го споменавам, защото темата ни е GT, GT S и GT R – всички тези три сексапила са от семейството на Mercedes.

Накратко това са три различни модела на една и съща бърза кола, която не спира да изненадва с постоянните си подобрения. Конските сили при моделите са 469, 515 и 585 съответно при GT R. Тягата расте с по 50 нютона на всяка следваща версия съответно – 600, 650 и 700. Времето от 0 до 100 км/ч никога не отнема повече от 4 секунди при „най-бавната“ от триото, GT S се справя за 3.8, а GT R за 3.6 секунди. За всичко това е виновен двигателят (но не само), който e 4-литров V8 с две турбини (twin turbo). Турбините при GT R са нови, по-големи и сместени в пространството, което се образува между буталата на “V“ образния двигател, за което говорихме в ТОВА ВИДЕО– технология взаимствана от Порше и използвана за RS вариантите при Ауди.

Някои от по-интересните промени в кратката еволюция:

  • Изцяло нов заден мост, които позволява и на задните гуми да завиват до 1.5 градуса в противоположната посока на предните, когато се движим под 100 км/ч. (споменахме го за Audi Q7 в тази статия)
  • GT R е с 15 килограма по-лек от GT S
  • 9 степени на системата за сцепление (Traction Control)
  • Задно крило (за пръв път при модела, много повече натиск за игривата задница)
  • Активно Аеро (панел под колата, за да ограничава въздушния поток)
  • Ребра на решетките пред въздушните панели, за да увеличават студения въздух към двигателя при нужда
  • Въпреки по-широките гуми, задното крило и по-едрата предница, факторът за челно съпротивление е най-малкът от трите версии.

Какво значи това за нас, обикновените хора:

Mercedes много са се постарали да направят версия, която ще приляга на всеки един от нас. Колата е пълна метаморфоза, защото е много по-добра в завои, от колкото изглежда. Директните й конкуренти са Audi R8 V10 Plus (в тази статия), Porsche 991 Turbo, McLaren 570s, Chevrolet Corvette Z06, Honda NSX и много, много други произведения на изкуството.

GT S има страхотен искрящо жълт цвят, който ще отива на всеки тоалет и никога няма да останете незабелязани. GT R с неговото ярко чудовищно зелено или по-точно „AMG green hell magno“ може и да не ви забележат, само и единствено заради скоростта, с която ще прелетите покрай минувачите.

Всичките варианти създават едно истинско спортно усещане и могат да ни донесат невероятни моменти. Само да запалиш двигателя на подобен автомобил е незабравимо, а за останалото дори няма нужда да говоря. С аеродинамични линии, атлетична стойка, но същевременно толкова секси и атрактивна, тази кола е един истински хулиган с огромно пеещо сърце. Звук, който не можете да объркате, а той се чува много, много от далече.

error: Content is protected!