Car Reviews

Пъстро лято с MINI Cooper S

quattroberry2019 views

Преди малко повече от година, в една дъждовна неделна утрин, зaгрявах по завоите с нещо пъргаво, люто и рядко срещано в България. Говоря ви за MINI Workout 2017 с най-пикантните и темпераментни екземпляри на Mini. В главното действие бяха John Cooper Works вариантите на гамата с 2.0 бензинов двигател и 231 к.с. (twin turbo, inline 4-cyl)

Днес, в разгара на лятото, хващам гората с най-новото на пазара от MINI.
С обновената S гама правя изключение от правилото: коли под 200 к.с. – не.
Новите Mini Cooper S заслужават вашето внимание.
Вариантите са 5: MINI 3 врати, 3 врати Cabrio, 5 врати, Clubman и Countryman.
Кое избирам аз ли? 3 врати естествено! Все пак то е най-Mini от всичките и е само за спортни натури. 😉

ЗАЩО?
С отличителен нисък тембър, това сладурско MINI пъргаво препуска по завоите и сякаш нарочно те кара да сваляш предавки за да чуеш ръмженето на двигателя: 2.0 бензин със 192 к.с. автоматик, но с пера на волана. 😉 Нисък център на тежестта и втърдяващо се окачване, усещането е подобно на картинг – здраво сцепление ниско до земята. Аз се кефя, но и големият ринг около мултимедията също ПОЛУДЯВА от цветове като съм на режим Sport и карам както подобава. Рядко ме впечатляват цветови изпълнения в интериора, но това определено ми хареса. Кара те да поддържаш добро темпо. 😉

Динамика
От 0 до 100 км/ч ускорява за 6.7 секунди, като се има предвид, че опцията кабрио добавя едни 100 и малко килограми върху общото тегло на автомобила. В HARDTOP варианта ускорението е 6.5 секунди. ALL4 All-Wheel Drive има от Clubman нагоре, което за мен е напълно излишно при всички модели освен Countryman. Бих се замислила за ALL4 при JCW вариантите, но само с предно предаване усещането при MINI Hatchback е неповторимо. ALL4 успива колата и се губи тръпката.

Споменавайки тръпка – градският разход го дават 8.6/100, а комбинираният 6.5/100. Но аз продължавам да твърдя, че при избор на подобна спортна кола, неписмено даваш съгласието си да храниш звяра колкото, когато и с каквото поиска. На мен ми даде много приличните 10/100.

Приключения под открито небе

Останах изумена колко бързо и безшумно се отваря гюрука – на таблото даже има таймер, който отброява до колко секунди ще се отвори. Въпросният Open-Top Timer дори записва колко пъти сте отваряли и за колко време гюрука – колко яко е това! Има вариант и да е частично отворен – sunroof. А когато е отворен, пространството около мен е огромно. Имах чувството, че виждам на 360 градуса, усеща се доста просторно.

Новостите:
MINI Cooper S 2019 е фейслифт на предишното MINI от третото поколение. Новостите са в освежения дизайн, повече технология и възможности за персонализиране. Имаме обновено (модернистично) лого и британският флаг на стоповете. В очакване съм да видя и изненадите за 60 годишнината от създаването на Mini Cooper МК1 през 2019-та година.

До скоро каране,

В. 😉

снимки: Quattroberry
error: Content is protected!