Car Reviews

Старосел – терапия за душата

quattroberry6279 views

Старосел съчетава в себе си мистиката на траките и магията на виното. Едно от онези места, които те зареждат по специален начин. И си тръгваш от там одухотворен и готов за нови подвизи.

Както често се чудим къде да прекараме почивните дни, така в една слънчева майска неделя, запалихме любимата кола и газ към Старосел. Намира се на около 170 км. от София, а вариантите за стигане до там са два – или директно по подбалканския път или по магистрала Тракия и след това през гр. Съединение. Който и да изберете, няма да сбъркате. В нашия случай, отбихме по-рано от магистралата и навигацията ни прекара по доста неотъпкан път, но какво пък – с добър автомобил на режим Offroad няма невъзможни пътища.

Встрани от пътя към Старосел имаше многобройни розови насаждения, а във въздуха се носеше омайващо ухание. Карам и си мисля как мога да прекарам целия си ден из розите. Стигаме до Старосел, където ни посрещат инспекторите на града – две пейки чинно разпределени баби и дядовци. Разменихме десетина погледа за по-малко от 3 секунди – като, че ли ме приеха и продължих към Wine & SPA Complex Старосел.

Още с влизането в комплекса ни посрещат двайсетина лястовици, три пауна и усмихнат чичо на бариерата. Купонът е пълен, а 3 метра встрани са лозята с главно Л. Наближава обяд, а минавайки покрай ресторанта (има страхотна гледка към лозята) във въздуха се носи аромат на печено агне и огладнявам все повече. Но какво е добрата храна без хубаво вино. В комплекса можете да се възползвате от винен тур и дегустация в уникалния „Храм на виното“. Потвърждавам – виното е божествено! Задължително е да се опита от всеки ценител на хубавите неща в живота. 🙂

Комплексът е подходящ както за романтичен уикенд, така и за почивка с приятелска компания. Студиото, в което отседнахме разполага с тераса с шезлонзи, която е вързана с терасите на съседните студия, което е много удобно за голяма компания.
Децата също не са пренебрегнати – детски кът с люлки и много дружелюбни пауни, които са главната атракция за малчуганите. Районът е известен с минералните си извори още от времето на древните траки. И в този ред на мисли, СПА-то е УНИКАЛНО! Закрит под стъклен покрив минерален басейн, няколко вида сауна и парна баня, както и винотерапии като сауна в бъчва, винен пилинг и много други глезотийки. Дори шампоанът и душ-гелът е стаята са с екстракт от грозде. Пред стаята ухае на цъфнал здравец, а дворът на комплекса е потънал в зеленина. Лозята са навсякъде и най-хубавото е, че осигуряват естествена сянка на почиващите около външния басейн. Същински рай!

Това местенце е впечатляващо. Съчетава спокойствие и уют, вкусна храна с вино и всичко нужно да се отърсиш от лудницата в големия град. С удоволствие бих прекарала и цяла седмица тук, далеч от градската джунгла. Ако имате някой друг ден в повече предвидете разходки или вземете колело. На място има поне двайсетина.

Край Старосел се намира и Тракийският култов комплекс с най-голямата тракийска гробница в Югоизточна Европа, където се предполага, че е погребан тракийският владетел Ситалк. Открити са общо 120 могили, като са проучени само няколко от тях. Любопитно е, че храмовете са подредени по линията, по която са подредени звездите в съзвездието Голямата мечка. Доказателства за присъствието на траките по тези земи има навсякъде, дори и в двора на винарския комплекс могат да се разгледат автентични каменни съдове за производство на вино.

Старосел е кътче от рая, което те зарежда за седмици напред. Тук има всичко необходимо за качествена почивка – Хубаво вино, вкусна храна, мистиката на древните траки, красива природа, СПА глезотийки – и това е само част от цялото изживяване. За повече – уверете се сами!
Уебсайт на Старосел

error: Content is protected!